John Lugten

John Lugten
Hoofd Ontwikkeling | Directeur

"Er beweegt van alles rond de wettelijke regels en de groeiende wens alles online te doen. Ik ben benieuwd hoe dat zich gaat ontwikkelen."

Eind jaren '90 werkte ik als zelfstandig ICT-consultant en programmeur aan applicatie- en systeemsoftware voor onder meer de zorgsector en banken. Zelf had ik niet zo veel met het notariaat, maar mijn vrouw werkte als notarisklerk in een groepje zelfstandige klerken. Toen zij bepaalde taken wilden automatiseren, vroegen ze mij om daar iets voor te ontwikkelen. Zo bouwde ik de eerste toepassingen van wat later een zeer compleet notarieel pakket zou worden.

De eerste stapjes
De eerste applicatie was gericht op de registergoedpraktijk. Het produceren van documenten, registreren van cliënten, aanmaken van dossiers, makkelijk opzoeken van zaken en genereren van correspondentie.  Ik weet nog goed hoe lastig dat was, en hoe vaak ik mijn neus gestoten heb tijdens de implementatie. Maar uiteindelijk werkte het toch. En wel zó goed, dat we besloten het pakket aan notariskantoren te gaan verkopen.

Van groeipijn en groeispurt
Tja, en dan krijg je klanten. In het begin moest ik alles alleen doen. Sales, demonstraties, cursussen voor gebruikers, intakegesprekken, installatie, hardware... Het werd zo druk dat ik geen tijd meer had voor mijn ICT-praktijk. Gelukkig groeiden we snel en bleek op een gegeven moment het klantenpakket groot genoeg om rendabel te zijn. Ik kreeg er een compagnon bij voor de verkoop, en kort daarna nog een consultant. In 2007 hadden we zo'n 33 kantoren als klant en kwam Ben van Hengstum er bij. Vanaf dat moment zijn we alleen maar harder gegroeid.

Nog steeds de notarisspecialist
Ook na bijna 20 jaar beleef ik nog steeds het meeste plezier aan het programmeren zelf: samen met het ontwikkelteam nieuwe functies bedenken in projecten. Daarnaast heb ik natuurlijk mijn taken als directeur. Vergaderen, managen. Helaas kan ik daardoor nog maar 30% van mijn tijd aan de pure techniek besteden. Dat wil ik overigens wél blijven doen. Omdat ik die notariële processen zo goed ken, kan ik nog elke dag bijdragen leveren aan de kwaliteit van ons product.

Slimme dingen bedenken
Wat ik het liefste doe, is dingen uitdenken, testen en maken. Ik weet nog goed hoe we ooit een slimme manier bedachten om de gegevens uit het GBA te importeren. Een echt eureka-moment. Dit is nog steeds een favoriete functie voor de notaris, want het kost maar een paar centen per bevraging en het bespaart vele uren per jaar. Bovendien gaat de invoer nooit meer fout.

De toekomst is online
Voor de toekomst zie ik vooral ontwikkelingen die te maken hebben met internet. Er komt meer behoefte aan applicaties die op alle apparaten werken. Dus of je nu aan je desktop op kantoor zit, of met je tablet of smartphone ergens buiten de deur of thuis, alles moet gekoppeld en automatisch gesynchroniseerd worden. Aan de andere kant weten we nog niet of de wet dat toe zal staan. Bepaalde informatie moet fysiek binnen het kantoor van de notaris worden opgeslagen, dus die kun je niet ergens op het internet zetten. Aan de andere kant... in het hypermoderne data centre op Schiphol, waar wij serverruimte huren, staan gegevens echt veiliger dan bij de notaris in de kast onder de trap. Ik ben erg benieuwd hoe zich dat gaat ontwikkelen maar weet één ding zeker... wat er ook gebeurt, wij zijn er klaar voor.